Disneyland Parijs, het grootste pretpark van Europa, is al sinds oktober gesloten. Heel vorig jaar is het nauwelijks enkele maanden geopend geweest. De verliezen stapelen zich op: niet alleen voor het park zelf, maar ook voor de bedrijven in de buurt.

"Volgens schattingen wordt er voor honderden miljoenen euro’s aan omzetverlies geleden."

"Normaal lopen hier 40.000 mensen per dag door de toegangspoorten, maar nu is hier helemaal niemand",

"Boven de poort staat een lachende Mickey Mouse, maar verder is het hier echt doodstil."

De correspondent noemt de sfeer ter plaatse "bizar". "Achter de hekken staat het paleis van Doornroosje en zie je de achtbanen, maar er is geen enkele bezoeker", zegt hij. "Disneyland is een spookpretpark geworden." Het park is al gesloten sinds het einde van oktober vorig jaar.

Disneyland is vorig jaar maanden dicht geweest na de uitbraak van de coronapandemie. Het was nog niet lang heropend toen in oktober opnieuw de deuren moest sluiten. De meeste van de 17.000 werknemers zijn voorlopig naar huis gestuurd.

Lokale economie draait rond Disneyland

"Het park zelf geeft geen cijfers, maar volgens schattingen wordt er voor honderden miljoenen euro’s aan omzetverlies geleden. Ook andere bedrijven in de omgeving lijden verliezen."

Een groot deel van de lokale economie is rond het pretpark opgebouwd.

Sinds kort is er trouwens weer een beetje bedrijvigheid in Disneyland. In een van de hotels is een vaccinatiecentrum geopend. (VRT NWS)